Home > Nauka > Paradoks – prvi deo

Paradoks – prvi deo

May 29th, 2009

Jedan zen učitelj je rekao:

„Ako, pitamo da li položaj elektrona ostaje isti,
moramo da odgovorimo „ne“;
Ako pitamo da li se položaj elektrona menja sa vremenom,
moramo da odgovorimo „ne“;
ako pitamo da li elektron miruje,
moramo da odgovorimo „ne“;
ako pitamo da li je elektron u kretanju,
moramo da odgovorimo „ne“.“

Uh, izvinite, to je rekao J. R. Openhajmer.

Aha, evo onog zen mislioca:

„Paralelu lekciji koju nam daje atomska fizika moramo potražiti u onim vrstama epistemoloških problema s kojima su se već susretali mislioci poput Bude i Lao Cea, kada su pokušavali da usklade našu poziciju gledaoca sa pozicijom glumca u velikoj drami postojanja.“

Opet greška, a znate li šta za to kažu Arapi:

„Ako se nešto desi jednom, ne mora se desiti drugi put, ali ako se nešto desi dva puta – treći put će se desiti sigurno.“

Dakle pomenuti Lao Ce je rekao: “Onaj koji zna ne govori, onaj koji govori ne zna.“

Što li sam ovo napisao?

Onaj koji je govorio o velikoj drami postojanja je Nils Bor, on je osim toga rekao da suprotni pojmovi stoje u komplementarnom odnosu. Mislim da smo se približili temi paradoksa, ali da prvo ispoštujemo pomenutog nobelovca: kada je Bor proizveden u viteza (kraljevina Danska) za jedan od simbola na svom grbu izabrao je tai-ći koji predstavlja komplementarni odnos arhetipskih suprotnosti jina i janga, a na grbu piše „suprotnosti su komplementarne“.

zen

A to je bilo pre pet-šest-sedam decenija, znači da mi je tema prašnjava, ili da sam bio prevaren-više puta. S druge strane to i nje tako loše jer:

Ako me jedanput prevariš
ti si kriv,
za drugi put ja sam kriv,
treća-sreća je sudbina,
a na dalje
- to je prosvećenje.
U ovoj zemlji svi smo prosvećeni!
Ja još uvek ne znam šta je to paradoks, a vi?

Možda oni znaju:

»Mi smo se razišli pre hiljada kalpi,
pa ipak nismo bili razdvojeni ni za tren.
Gledamo se po celi dan,
a nikada se nismo sreli.«

(kalpa – vreme za koje se univerzum raširi i skupi)

Nešto mislim da je paradoks samo reč bez značenja.

Series NavigationUvod u “Zen i fizika”Zen i fizika III- buđenje (prosvetlenje)
avatar

Autor: Nebojša Icić

Završio teorijsku fiziku na PMF u Beogradu. Živi u Pirotu, bavi se kulturom i NeZnanjem. Posebno: veza fizike i uopšte "nesrodnih" delatnosti.

Categories: Nauka

Najčitaniji tekstovi

Uskrs – kako se odredjuje datum

Milan Milošević 27.04.2008
uskrs-02 Svake godine me bar neko pita kako se odredjuje datum Uskrsa, zasto je datum pravoslavnog i katolickog uskrsa nekada isti a nekada ne itd itd. Mnogo p

Kontakt

Milan Milošević 24.01.2011
Pišite nam ako imate pitanje, komentar ili želite saradnju:

Čovek na Mesecu: istina ili zavera

Milan Milošević 20.07.2009
Danas je tačno 40 godina od kako je Nil Armstrong postao prvi čovek koji je šetao površinom Meseca. Prošle su četiri decenije, ali broj onih koj

Najnoviji tekstovi

"Каква је будућност науке у Србији?"

Svet nauke 16.04.2014
Naučni klub 4 Водећи научници и представници свих института и универзитета окупиће се у четврт

Prvi čovek u svemiru [12.04.2014]

Milan Milošević 12.04.2014
Slika dana: Prvi covek u svemiru [12.04.2014] Jurij Gagarin - prvi čovek u svemiru (12. april 1961) Credit: George's Journal Na današnji dan 1961. godine oko 9 sati po Moskovskom vremenu, ra

Petnički 3000. seminar

Svet nauke 31.03.2014
H5 Istraživačka stanica Petnica ove nedelje ulazi u završni deo ciklusa ovogodišnjih zimskih seminara. Jedan od ovih seminara nosi i oznaku 3000. pog
 1. avatar
  Ivan
  May 30th, 2009 at 17:43 | #1

  "Kada bi postojala religija koja bi mogla da se nosi sa potrebama moderne nauke, onda bi to bio budizam." – kazu Ajnstajn je to rekao, mada je to isto govorio i Tesla. Kome kako drago.

  "Svi fenomeni su rezultat projekcija uma." – Treci Gjalvang Karmapa

  Budizam govori o projekciji stvarnosti kao rezultatu projekcije uma. Moderna izucavanja funkcije mozga govore o projekciji stvarnosti kao o 'slikama' koje stvara nas mozak povezujuci ih sa prethodim iskustvima, osecanjima, zeljama i na taj nacin stvara obrasce. I budizam i moderna nauka se slazu da je moguce menjati obrasce tj. stanje svesti, jer sve je sadrzano u umu. U prilog tome saradnja Jongi Mingjur Rinposa sa naucnicima danasnjice. Kada nam um postane bistar znacemo i sta je to paradoks.

 2. avatar
  Milos
  May 30th, 2009 at 20:25 | #2

  Jel ovo ti pises ili prepisujes nesto? Gde si nasao sve ove pesme da idem i ja da nadjem tamo?

 3. May 30th, 2009 at 20:32 | #3

  @Miloš

  Hm, kako očekuješ da neko napiše nešto što je navedeno kao citat? A odakle je to mora Nebojša da odgovori, pojma nemam

 4. avatar
  Nebojša Icić
  June 1st, 2009 at 10:25 | #4

  Izvinjavam se što malo kasnim sa odgovorima; imam zaista puno obaveza.

  Neku vrstu zajedničkih misli i ideja zena i fizike ovde ću pokušati da izvedem na generalnom nivou, bez da nekog uplašim teškim definicijama i mislima iz mističkih dela.

  Tekstovi su originalni, ne volim da prepisujem (osim grba Nilsa Bora), a za sada je većina stihova preuzeta od Mumona, velikog zen učitelja iz XIII veka i to su uglavnom njegovi komentari nekih poznatih koana(postoji srpsko izdanje pod nazivom "Mumonkan-neprolazni prolaz", a koliko sam primetio na sajmovima knjiga poslednji put je to objavila izdavačka kuća Bonart, ne znam da li postoji na nekom sajtu), u nastavku serijala će biti uglavnom moji stihovi koji već uključuju i fiziku. Kako to izgleda najbolje ćete sami moći da protumačite.

  Kasnije ću pozvati u pomoć i bolje poznavaoce zena od mene, a takođe fizičare po zvanju, od kojih neki žive i rade u USA. A neki su baš iz Japana, očekujem letos veću grupu njih u gostima, ovde u Pirotu.

 5. avatar
  Milos
  June 1st, 2009 at 17:08 | #5

  Ok, izvini, nisam obratio paznju, sada vidim da lepo pise ko je autor. Meni je ovo sve bas super, sa nestrpljenjem cekam nastavak.

 6. June 1st, 2009 at 18:56 | #6

  Stiže nastavak uskoro, u toku dana :)

 7. avatar
  rabota
  June 1st, 2009 at 19:00 | #7

  Da li mozete nesto vise reci o tom okuljanju u Pirotu ?

  Unapred hvala.

 8. avatar
  Nebojša Icić
  June 2nd, 2009 at 09:52 | #8

  Miloše, pitaću Milana da mi dozvoli da postavim sedamdesetak zen stihova u posebnom članku u okviru ove teme, to zato što sam ih skupljao iz različitih izvora, a većina neće biti obuhvaćena ovim serijalom. Neki će te baš iznenaditi, samo kada ne bi bilo Temze.

  Za Rabotu informacija da ću ove godine po drugi put organizovati(kao Dom kulture) manifestaciju koja se zove Dani Japana U Pirotu, ustvari "Čojo ni hi" ili "Dan hrizantema". Ovog leta, od 22. do 25. avgusta, nam u goste dolazi 15 Japanaca iz jednog od najvećih sela na svetu, koje se zove Tokio. Razgovaraćemo, između ostalog i, o zenu.

 1. No trackbacks yet.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove urednika sajta Svet nauke. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara pridržavajte se pravopisnih pravila. Urednik sajta ima pravo da ne odobri komentare za koje smatra da ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog sajta.