DSC_6833

Danas je dan zaljubljenih ali kako da izmerite ljubav?

Česti su pokušaji "merenja" jačine ljubavi. Dovoljno je da otvorite bilo koje novine ili malo "prelistate" Google i naićićete na veliki broj različitih tekstova, testova, objašnjenja, programa koji tvrde da ...

fireworks-light-ancient-colisseum

13. januar - srpska Nova godina?

Stigao je još jedan 13. januar i “nova” godina. Ali, da li je ova Nova godina "Srpska" ili je ona možda Cezarova saznaćete u tekstu koji sledi. Od nastanka civilizacije ljudi su tražili sve ...

Slika dana: Supermesec [12.07.2014]

(super)Mesec 2014 - prvi put [12.07.2014]

Supermesec Credit: From Quark to Quasars Večeras je pun Mesec, ali ne običan već supermesec! U astronomskom smislu pojam "supermesec" nema neko posebno značenje ali ova pojava je u javnosti (i medijima) vrlo ...

coffe_by_natasha555-d3eugg0

Od šoljice kafe do olujnog oblaka i nazad

Jako nevreme i katastrofalne poplave koje su sredinom maja pogodile našu zemlju izazvale su ogromnu materijalnu štetu, ali iz ogromne vode "isplivale" su i različite priče i pretpostavke o mogućem veštačkom uticaju na ...

Slika dana: Rodjendan [01.06.2014]

Svet nauke slavi sedmi rođendan [01.06.2014]

"Svet nauke" - 7 godina rada Fotografija: Microspace in Canada Pre tačno sedam godina, 1. juna 2007. godine počeo je da radi blog "O životu, univerzumu i svemu ostalom", koji je kasnije ...

Home > Nauka > Fenomen „Razbijača mitova“

Fenomen „Razbijača mitova“

July 7th, 2009

Prevod teksta Wikipedia: MythBusters

Na televiziji danas možemo gledati puno emisija čiji producenti i voditelji tvrde da su tu radi popularizacije nauke. Na žalost većina tih emisija nisu ništa drugo nego obično đubre, jer ne pokazuju pravi smisao nauke. Jedna od retkih emisija koju vredi gledati, a koja je zaista tu radi popularizacije nauke i to jedan nov, zanimljiv način, jeste „Razbijači mitova“.

“Razbijači mitova” (eng. Mythbusters) je popularna nučna televizijska emisija u produkciji Australijske firme Beyond Television Productions napravljena za Discovery Channel u SAD-u i Kanadi, a vremenom su pravo na prikazivanje emisija otkupile i druge TV stanice kao što su BBC2 u UK, SBS u Australiji itd. Zvezde emisija su eksperti za specijalne efekte Adam Savage i Jamie Hyneman koji koristeći osnovne elemente naučnog metoda za tesiranje ispravnosti brojnih glasina, urbanih legendi, mitova, filsmih scena, internet snimaka itd.

mythbusters

Snimanja epizoda se obavljaju u San Francisku, Kalifornija, SAD. Neki elementi produkcije se obavljaju u Artarmonu, Australija. Planiranje i neki eksperimenti se odigravaju u Hynemanovoj radionici, eksperimenti koji zahtevaju više prostora i posebne uslove snimaju se i izvode na drugim lokacijama u San Franciscu, uglavnom na napuštenim vazdušnim bazama Naval Air Station Alameda i Hamilton Air Force Base, pustinji Mojave i u Alameda County Sheriff’s Bomb Squad and Firearm prostoru.

1. Nastanak

Koncept ove popularne TV emisije prvobitno je kreiran za Discovery Channel pod nazivom “Neverovatne priče ili istinito” (eng. Tall Tales or True) od strane Australijanskog pisca Peter Rees. Discovery je u početku odbio ovaj predlog jer su već naručili snimanje serije emisija na ovu temu. Rees je redefinisao emisiju stavljajući u fokus element testiranja priča, pre nego njihovo jednostavno ponavljanje. Discovery se složio da razvije i učestvuje u produkciji početne tri epizode. Jamie Hyneman bio je jedan od velikog broja eksperata za specijalne efekte kojima je ponuđeno da organizuje i vodi emisije. Rees je prethodno sarađivao sa njim u izradi popularne naučne emisji “Posle 2000” (eng. Beyond 2000) na temu Ratovi robota. Jamie je ponudio ulogu ko-domaćina Adamu Savage, jer, lično je smatrao, da je dovoljno neinteresantan da bi samostalno vodio emisiju.

1.1 Tim Razbijača mitova

Adam Savage i Jamie Hyneman su originalni Razbijači mitova, i sve mitove istražuju koristeći znanje i iskustvo u pravljenju specijalnih efekata. Rade u Hynemanovoj radionici specijalnih efekata, M5 Industries, i koriste njegove stvari. Jedan od trikova u emisiji je interakcija Adama i Jamiea, gde je Jamie ozbiljna osoba, a Adam se brine za komični deo. Pripovedač u emisiji je Robert Lee.

Kako je emisija napredovala, predstavljeni su i pomoćnici, koji su na kraju postali drugi tim, nazvan “Build Team” (tim za izgradnju), koji ima svoju radionicu i deli svaku epizodu sa originalnim parom. Svaki tim obično istražuje drugi mit. Prvi član tog tima koji je predstavljen bila je jedna Hynemanova umetnica, Kari Byron, koja mu je bila potrebna kao model za jedan raniji mit (koja je od skoro i majka predivne devojčice čije je ime Stela). M5 graditelj, Tory Belleci, uglavnom radi većinu konstrukcija za mitove koje obrađuje “Build Team”. Grant Imahara, Hynemanov kolega, došao je u tim zbog svog iskustva sa robotikom i elektronikom.

Predstavljeni su i drugi pomoćnici, koji su kasnije napustili show. Scottie Chapman bila je zavarivač prije Imaharinog dolaska u tim. Program je u početku imao i intervjue sa Heather Joseph-Witham, koja je objašnjavala poreklo mitova, kao i dva člana (Christine Chamberlain i Jess Nelson) koji su pobedili na Discoveryjevom takmičenju za najboljeg gledaoca konstruktora (nazvani su “Mythterns”) koji su također ispali iz daljih epizoda.

Emisija takođe ugošćuje i neke nežive pomoćnike. Prvi i najčešće korišten je Buster, lutka za testiranje opasnijih mitova. Bio je toliko uništen da mu je napravljeno novo telo, i posvećen mu je celi specijal, gde je nazvan “Buster 2.0”.

Uz Bustera ponekad su korištene i druge lutke, koje je proizveo Simulaid, i koje su nazvane “Jane”, “Simulaide Suzy” i “Rescue Randy”. Prvi put su korištene za ispitivanje mita nazvanog “Killer Brace Position”. Ponekad, kada je vrlo verovatno da će subjekt biti potpuno uništen, koriste se lutke potpuno napravljene od balističkog gela. Prva od tih dobila je nadimak Ted (od busted).

Takođe prilikom izvođenja opasnijih eksperimenata na sceni na kojoj se izvode eksperimenti obavezno se nalaze timovi vatrogasaca, hitne pomoći i/ili bombaški odred. Njihov zadatak je da uskoče ako nešto pođe naopako i pomognu da se situacija ispravi koliko je to moguće. Takođe za eksperimente za koje razbijači mitova nemaju dovoljno iskustva traže pomoć od eksperata iz tih oblasti (npr. kada su otkrivali mit o prelasku preko vatre bosim nogama, razbijači mitova su tražili pomoć na Institutu koji se bavim ovom interesantnom problematikom).

2.Izgled emisije

Svaka epizoda Razbijača mitova se fokusira na urbane legende, popularna verovanja, internet glasine ili mitove. Lista mitova koji se testiraju u emisiji sastavlja se iz mnogih izvora, uključujući i lična iskustva ekipe, kao i sugestije fanova sa foruma Razbijača mitova na sajtu Discovery Channel. Povremeno, u nekim epizodama neki ili svi Razbijači mitova su povezani sa temom. Takve emisije se nazivaju specijali i dobijaju naziv po temi koja se obrađuje. Maja 2009. godine, četiri mita su zahtevala takve ekstenzivne pripreme i testiranja da su cele epizode posvećene njima, i četiri specijala su produžavana zbog njih.

Prevod teksta Wikipedia: MythBusters

Series NavigationFenomen „Razbijača mitova“ (II deo)Fenomen „Razbijača mitova“ (III deo)
avatar

Autor: Zoran Tomić

Diplomirani ekonomista i student fizike na PMF-u u Nišu, veliki zaljubljenik u astronomiju i bivši Petničar. Trenutno se bavi popularizacijom nauke među mladima u Kruševcu, astronomijom, ekonofizikom, kao i pisanjem naučno-popularnih tekstova iz ovih oblasti. Autor bloga: http://eurekakutak.blogspot.com/

Categories: Nauka

Najnoviji tekstovi

Nauka, filozofija i religija o životu

Svet nauke 24.02.2015
zasto postoji zivot Na CPN tribini 25. februara, u Velikoj sali SKC-a, saznaćete uzbudljive odgovore na drevno pitanje koje zapravo malo koga ostavlja ravnodušnim – z

Danas je "dan zaljubljenih" ali kako da "izmerite" ljubav?

Milan Milošević 14.02.2015
DSC_6833 Česti su pokušaji "merenja" jačine ljubavi. Dovoljno je da otvorite bilo koje novine ili malo "prelistate" Google i naićićete na veliki broj

Opštinsko takmičenje iz fizike (osnovne škole) - Grad Niš

Svet nauke 07.02.2015
physics Danas, 7. februara, je održano Opštinsko takmičenje iz fizike za učenike osnovnih škola. Pogledajte kako su izgledali zadaci i tačna rešenja.
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove urednika sajta Svet nauke. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara pridržavajte se pravopisnih pravila. Urednik sajta ima pravo da ne odobri komentare za koje smatra da ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog sajta.