Slide5

Predavanje: “Definitivno: žene (ni)su sa Venere”

Predavanje „Definitivno: žene (ni)su sa Venere“ biće održano u četvrtak 21. januara od 19:00 h. Predavač će biti prof. dr Dragan Gajić.Predavanje možete pratiti na sajtu i YouTube kanalu Astronomskog društva "Alfa" iz Niša, kao ...
earth-sun

Svet nauke u 2020. godini

Stigao je kraj još jedne i to prilično "lude" godine. Godine u kojoj ništa nije bilo isto kao pre, godine u kojoj se mnogo toga promenilo, godine u kojoj mnogo ...
predavanje-02

Predavanje “Sunce – zvezda Sunčevog sistema”

U četvrtak 24. decembra od 19 h biće održano online predavanjeSunce – zvezda Sunčevog sistemapredavač će biti dr Milan Milošević. Predavanje možete pratiti na sajtu AD Alfa i na našem YouTube kanalu, kao i na ...
Jupiter-and-Saturn-777x466-1

Velika konjunkcija Jupitera i Saturna

Sutra, u ponedeljak 21. decembra 2020. godine dve najveće planete Sunčevog sistema. Jupiter i Saturn, na nebu će izgledati vrlo blizu. Kad padne mrak, na zapadu, nisko na horizontu sijaće ...
solar-system-nasa

Serija predavanja: “Ekskurzija kroz Sunčev sistem”

Astronomsko društvo “Alfa”, u sklopu projekta “Malim koracima ka astronomiji” vas, kroz seriju predavanja “vodi” na ekskurziju kroz Sunčev sistem.Kroz niz tematskih predavanja imaćete priliku da se upoznate sa Sunčevim sistemom, Suncem, Zemljom i ...
ada_lovelace_portrait

Rođendan Ejde King Lavlejs - prve programerke

Samo dan kasnije ali i mnogo godina pre rođenja Grejs Hoper, na današnji dan, 10. decembra 1815. godine rođena je Ejda King Lavlejs (Ada Lovelace), ćerka čuvenog engleskog pesnika Lorda Bajrona, ...

GNU/Linux Debian 5.0 Lenny – instalacija II

Kada računar pokrenete sa Debian DVD-a dobićete meni u kome možete da birate način instalacije (grafički ili tekstualni režim) ili različite metode za oporavak sistema. Iz menija izaberite grafički ražim (ili kucajte installgui) i pritisnite Enter. Računar će početi da ispisuje različite poruke, a zatim će pokrenuti grafičko okruženje za instalaciju.

Instalacija Gnu/Linuxa, i Debiana, dosta je pojednostavljena poslednjih par godina. Potrebno je odgovoriti na par pitanja, kliknuti nekoliko puta na dugme Next i to je otprilike sve, u ovom prvom delu. To i vi treba da uradite – prvo izaberite lokaciju, jezik, raspored tastature. Zatim odgovorite na pitanja o imenu računara, izaberite šifru za glavnog administratora (root) i kreirajte bar jednog korisnika.

Debian će vas pitati i kako želite da upotrebite slobodan prostor na vašem hard disku. Možete taj posao prepustiti njemu, ali (ako znate šta radite) uradite to vi. Za početak najbolja opcija je kreiranje tri particije – root (/), swap i home (/home). Swap particija ima ulogu da dopunjuje RAM memoriju i preporučuje se da bude nešto veća od RAM memorije koju imate, particija / služi za smeštanje svih sistemskih fajlova, programa, konfiguracija i tome sličnog; particija /home koristi se za snimanje fajlova korisnika. Razdvajanje /home particije omogućava vam da kasnije mnogo lakše preinstalirate ceo sistem (kad se naviknete na Linux, dobro je povećati broj paricija, ali priča o tome izlazi iz domena ovog teksta).

Kad ste završili sa podelom particija, potvrdite da želite izmene i Debian će za vas formatirati novokreiranje particije. Prilikom podele particija BUDITE PAŽLJIVI da slučajno ne obrišete particije na kojima već imate podatke ili drugi operativni sistem.

Debian će početi instalaciju osnovnih paketa a zatim će vas pitati šta još želite da instalirate. Za razliku od ostalih distribucija u ovoj fazi nemate mnogo izbora. Možete da izaberete samo grupe paketa za instalaciju. Obavezno instalirajte standardi paket. Sve ostalo možete da isključite, instaliraćete kasnije. Možete da razmislite i o instalaciji Desktop Enviroment – ako želite da koristite GNOME, ako ste korisnik KDE-a isključite i to.

Takođe, ako Lenny instalirate na serveru možda je bolje instalaciju potrebnih paketa ostaviti za kasnije (izborom “serverskih” opcija u ovom delu dobićete Postgre za baze i Exim za mail – meni se taj izbor uopšte ne sviđa). O instalaciji servera biće reči u nekom od narednih postova.

Kako ja ne volim da koristim GNOME u ovoj fazi instaliram samo standardni sistem. Kad kliknete na Next počeće instalacija. U zavisnosti od toga šta sve instalirate, ste preuzeli sa interneta (CD ili DVD) i od brzine vaše internet veze instalacija može trajati između desetak minuta pa do preko sat vremena. Kad ovo bude gotovo, još par pitanja i restart računara, u GNU/Linux Debian 5.0.

Ako ste poslušali moj savet i instalirali samo standardne pakete dočekaće vas login u konzoli. Prijavite se kao korisnik (možete i kao root, dok ne instalirate osnovne alate)  i nastavite sa instalacijom.

Trebalo bi prvo da instalirate sudo, tj. mogućnost da kao korisnik izvršavate sistemske komande. Ako se niste prijavili kao root kucajte prvo

# su

da postanete root, a nakon toga:

# aptitude install sudo

Kad instalacija bude gotova potrebno je da podesite prava korišćena sudo komande. Kucajte:

# visudo

i na kraju fajla dodajte:

username    ALL=(ALL)  ALL

snimite izmene (Esc, pa onda kucajte :wq, i Enter). Sada komandom exit možete da se odjavite, za dalji rad nije vam neophodno da budete prijavljeni kao root.

Dobro je da sada editujete fajl /etc/apt/sources.list

# sudo nano /etc/apt/sources.list

dodajte šta je potrebno (contrib i non-free) da izgleda otprilike ovako:

deb cdrom:[Debian GNU/Linux testing _Lenny_ - Official RC amd64 DVD Binary-1 20081104-10:16]/ lenny contrib main

deb http://ftp.hr.debian.org/debian/ lenny main contrib non-free
deb-src http://ftp.hr.debian.org/debian/ lenny main contrib non-free

deb http://security.debian.org/ lenny/updates main contrib non-free
deb-src http://security.debian.org/ lenny/updates main contrib non-free

snimite izmene, a zatim pokrenite komandu

# sudo aptitude update

da bi “obavestili” Debian o izvršenim promenama.

Pretpostavljam da još odavno želite da instalirate grafičko okruženje. Ništa lakše,  kucajte:

# sudo aptitude install kdm kde synaptic

Instalacija može da potraje, u zavisnosti od toga šta imate na disku i brzine vašeg interneta.  Sada je potrebno da instalirate drivere za vašu grafičku karticu. Instalacija se razlikuje u zavisnosti od proizvođača kartice, ali pre početka morate da instalirate neke obaveyne pakete. U komandnoj liniji kucajte:

# sudo aptitude install build-essential module-assistant linux-headers-$(uname -r)

Sada možete da pređete na instalaciju grafičke kartice. Ako imate NVIDIA grafičku karticu drivere možete instalirati na dva načina. Jedan sam već opisao ovde, drugi način je tzv. “Debian way” koji ću ovde opisati. Svaki način instalacije ima svoje prednosti i nedostatke. Preporuka mnogih je da koristite “Debian way”. Ponovo vam je potrebna komandna linija, kucajte redom naredbe:

# sudo aptitude install nvidia-kernel-source
# sudo m-a update
# sudo m-a prepare
# sudo m-a a-i nvidia
# sudo modprobe nvidia
# sudo aptitude install nvidia-glx nvidia-xconfig

možete da dodate i par korisnih alata:

# sudo aptitude install nvidia-settings mesa-utils

Neophodno je da konfigurišete grafičko okruženje, pa pokrenite:

# sudo nvidia-xconfig

Nakon uspešne instalacije možete da restartujete računar, ili pokrenite grafičko okruženje sa:

# sudo invoke-rc.d kdm

Konačno, boje su zamenile komandnu liniju 🙂 Da bi instalirali podršku za zvuk pratite ovaj tekst.

Jedna od osobina Debiana koja najčešće zbuni nove korisnike je nedostak Firefoxa. Firefox je tu, ali pod drugim imenom Iceweasel, a tu je i Thunderbird email klijent – zove se Icedove. Ako želite, možete da ih instalirate sa:

# sudo aptitude instal iceweasel icedove

Ako više volite Operu u fajl /etc/apt/sources.list dodajte

deb http://deb.opera.com/opera/ testing non-free

i zatim ponovo kucajte:

# sudo aptitude update

nakon toga Operu instalirajte sa:

# sudo aptitude install opera

Ako koristite Debian za amd64 arhitekturu instalacija Flush plugina je malo komplikovanija. U fajl /etc/apt/sources.list dodajte

deb http://www.debian-multimedia.org lenny main

naučili ste, posle izmene ovog fajla obavezno ide sudo aptitude update. Sada Flush plugin instalirate sa

# sudo aptitude install flashplugin-nonfree

Ovim ste instalirali skoro sve najbitnije. Sada možete da pokrenete menadžer paketa, npr Synaptic i krenete redom da tražite zanimljive pakete i instalirate ih.

Moja preporuka je da još instalirate sledeće:

# sudo aptitude msttcorefonts ktorrent krusader mplayer audacious mc gimp digicam djview inkscape scribus vlc gwenview

Verovatno želite da instalirate i OpenOffice. Ako želite da instalirate verziju koja dolazi uz Lenny (a to je 2.4) kucajte:

# sudo aptitude install openoffice.org

ili sa zvaničnog sajta preuzmite najnoviju verziju na srpskom ili engleskom jeziku. Ako se odlučite za ovakvu instalaciju. Nakon preuzimanja raspakujte arhivu (sa tar xvf imefajla), pređite u novonastali direktorijum i OpenOffice instalirajte sa:

# dpkg -i *.deb

ako želite da instalacija kreira KDE menije, pređite u odgovarajući folder i na isti način instalirajte paket koji se tamo nalazi.

Vaš sistem je sada potpuno funkcionalan. Možete početi sa radom, npr. napišite utiske o novom operativnom sistemu 🙂

( nastaviće se – instalacija UPS-a )

Series NavigationDebian: upgrade i dist-upgrade
15 Comments
 1. avatar 16.02.2009.
 2. avatar 16.02.2009.
 3. avatar 17.02.2009.
 4. avatar 17.02.2009.
 5. avatar 17.02.2009.
 6. avatar 18.02.2009.
 7. avatar 18.02.2009.
 8. avatar 18.02.2009.
 9. avatar 18.02.2009.
 10. avatar 19.02.2009.
 11. avatar 21.02.2009.
 12. avatar 21.02.2009.
 13. avatar 22.02.2009.
 14. avatar 22.02.2009.
 15. avatar 23.02.2009.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: