APOD-Soponyai-PenumbralEclipse

“Pomračenje” Meseca – 5. jun 2020

Za večeras (5. jun) nebeska mehanika “pripremila” je pomračenje Meseca, Međutim, ovo pomračenje značajno će se razlikovati od onih atraktivnih delimičnih i totalnih pomračenja Meseca koja smo posmatrali tokom prethodnih par godina.Večerašnje pomračenje biće ...
demo2-launch-1024x584-1

Uspešno poletanje - Falkon 9 i Dragon

Sinoć, 30. maja, u 21:22 h po našem vremenu raketa Falcon 9 uspešno je poletela sa lansirne rampe 39A u Kenedi svemirskom centru. Na vrhu rakete nalazila se kapsula Dragon, ...
covid-19

Korona virus - COVID-19 (korisni linkovi)

Ako prethodnih par nedelja (meseci) niste bili na godišnjem odmoru na Mesecu, Marsu ili Jupiteru sigurno ste puno toga čuli, videli, pročitali o tzv. korona virusu (tj. virusu SARS-CoV-2) koji ...
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 82

Ajnštajn, Hoking i broj π

Postoje oni datume za koje čovek ne može da izdvoji najvažniji događaj koji se tada dogodio ili zbog čega je taj datum značajan. Jedan takav datum je 14. mart. U ...
qgmm-wgis-07

Žene u nauci

Danas je 8. mart, jedan od onih dana kad cvećare i "gift šopovi" prodaju i ono što je teško prodati. Nažalost, u gomili cveća i različitih poklona gotovo da je ...
530px-palebluedot

30 godina Plave tačke u beskraju i Porodičnog portreta

Šta mislite šta je ovo na slici? Ne znate? …  Ova svetla tačka je Zemlja, naša planeta. Generacije ljudi, hiljadama godina žive na toj svetloj tački, sve što ste ikada… nalazi se na njoj…A fotografije je ...

Debian: upgrade i dist-upgrade

U prethodnom nastavku pisao sam o tome kako da instalrate Debian. U ovom tekstu saznaćete kako da vaš sistem održavate “svežim” i beznednim.

Za razliku od većine drugih distribucija Debian, pre svega njegova stable verzija, nema mnogo update-ova. Pvremeno se pojave zakrpe za sigurnosne propuste, i to je otprilike sve. Postoje programi koji vas u miru grafičkog okruženja obaveštavaju o tome da uradite upgrade vašeg sistema i ako želite možete ih koristiti. Isto to možete da uradite i iz komandne linije:

# sudo aptitude update
# sudo aptitude upgrade

Prva komanda zahtevaće da vaš sistem preuzme informacije o promenama u paketima (novim verzijama) a druga komanda će instalirati sve ono što je potrebno. U slučaju da nemate komandu aptitude, instalirajte je sa:

#sudo apt-get install aptitude

Ako ste instalirali stable verziju verovato će te posle par meseci naići na jedan od retkih problema na Debianu – software u distribuciji je zastareo, a nove verzije nema na vidiku. Snaga Debiana je upravo u tim ne baš čestim promenama, i to je dobro ako želite stabilan sistem. Ipak, većina nas pre ili kasnije poželi da proba neki novi program ili mogućnosti nove verrzije programa koji koristite.

Ako ne želite da čekate godinu-dve na novu verziju potrebno je da pređete na testing verziju. Prelazak sa jedne verzije Debiana na drugu je jednostavan. Potrebno je promeniti par reči u konfiguracionim fajlovima i reći sistemu da instalira nove pakete. Pre nego što počnete prelazak na novu verziju uradite upgrade verzije koju koristite (dve prethodne komande).

Prvo što treba da uradite je da otvorite fajl /etc/apt/sources.list i upišete u njemu upišete nerziju koju želite da koristite. Taj fajl izgleda otprilike ovako:

deb cdrom:[Debian GNU/Linux testing _Lenny_ - Official RC amd64 DVD Binary-1 20081104-10:16]/ lenny contrib main
deb http://ftp.hr.debian.org/debian/ testing main contrib non-free
deb-src http://ftp.hr.debian.org/debian/ testing main contrib non-free
deb http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free
deb-src http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free

najčešće prvi red u ovom fajlu označava CD/DVD sa koga ste instalirali sistem. Nema potrebe da dirate tu liniju, na koju god noviju verziju da pređete Debian će možda neke pakete naći na disku i time vam uštedeti vreme za download.

Ostale linije označavaju lokacije odakle Debian preuzima potrebne pakete. Iza kljucne reči deb (tj. deb-src) dolazi adresa mirrora koji koristite (za standardne pakete ili security update) a iza toga ime verzije koju trenutno koristite (najverovatnije je kod vas lenny). Ako želite da promenite verziju koju koristite promenite ime verzije u željeno. Možete da koristite stalna imena (stable, testing ili sid) ili u trenutku aktuelne ekvivalente (trenutno: lenny, squeeze i sid; pri čemu prva dva imena važe do izlaska sledeće stable verzije, a sid je uvek oznaka za unstable).

Ako nite expert izbegacajte sid, ali testing možete da koristite bez (većih) problema. Promenite fajl da izgleda otprilike kao na ovaj primer. Poslednje tri reči (main, contrin i non-free) označavaju tipove paketa koje želite da koristite, tj. da li želite samo slobodne pakete (free) ili neke pakete koji podležu drugoj vrsti licence. Ako niste neki fanatik free software-a slobodno koristite sve tri vrste.

Kada ste završili izmene snimite fajl a zatim “recite” Debianu da ste izvršili promene, naravno:

#sudo aptitude update

sada uradite upgrade paketa sa:

#sudo aptitude upgrade

za svaki slučaj možete da kucate i:

# sudo aptitude install apt-get aptitude
# sudo aptitude install

ove komande će izvršiti upragde osnovnih sistemskih naredbi menadžera paketa. Kada to bude gotovo sve je spremno za kompletan prelazak na novu verziju. Kucajte:

# sudo aptitude dist-upgrade

U zavisnosti od brzine vaše internet veze ova faza će potrajati. Menadžer paketa će preuzeti nove verzije instaliranih paketa sa interneta a zatim će izvršiti njihovu instalaciju i konfiguraciju.

Na kraju proverite da li je nova verzija uspešno instalirana. Komandom

# uname -a

možete videti koju verziju kernela koristite

# uname -a
Linux orion 2.6.26-1-amd64 #1 SMP Sat Jan 10 17:57:00 UTC 2009 x86_64 GNU/Linux

ili proverite verziju Debiana sa:

# cat /etc/debian_version
5.0

Ako želite možete da restartujete računar, ili možete da nastavite sa radom u novoj verziji Debiana. U nekom od narednih nastavaka videćete kako možete da kombinujete pakete iz različitih verzija i kako najlakše da preinstalirate ceo sistem.

Series NavigationGNU/Linux Debian 5.0 Lenny – instalacija IIInstaliranje wireless kartica
3 Comments
  1. avatar 24.02.2009.
  2. avatar 24.02.2009.
  3. avatar 06.04.2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: