noc-istrazivaca-m-objekti

Upoznajte svemir u Noći istraživača

Departman za fiziku PMF-a u Nišu za ovogodišnju Noć istraživača vodi vas na putovanje kroz svemir, od planeta i kometa do zvezda, maglina, zvezdanih jata i udaljenih galaksija. Na ovom ...
crna-rupa-noc-istrazivaca

Od crne rupe do Nobelove nagrade za fiziku - snimak predavanja

Ovogodišnja, 11. po redu, „Evropska noć istraživača“ u virtuelnom okruženju, donoseći putem interneta brojne eksperimente, radionice, izložbe, predavanja i druženja sa naučnicima.Naučnici i istraživači iz najrazličitijih oblasti biće na istom ...
NightOfThePerseids_Horalek_1800

Meteorska kiša - Perseidi 2020 (Stižu zvezde “padalice”)

Svake vedre noći, ako odete negde daleko od svetla grada i ako ste dovoljno strpljivi možete da vidite nekoliko meteora svakog sata. Međutim, svake godine oko 10. avgusta "zvezde padalice" ...
kupola-atomske-bombe

Dan kada je eksplodirala prva atomska bomba

Pre tačno 75 godine, tačnije 6. avgusta 1945. američki avion bombarder bacio je jednu jedinu bombu na japanski grad. Taj grad bila je Hirošima, a posledice te bombe pamtiće generacije ...
APOD-Soponyai-PenumbralEclipse

“Pomračenje” Meseca – 5. jun 2020

Za večeras (5. jun) nebeska mehanika “pripremila” je pomračenje Meseca, Međutim, ovo pomračenje značajno će se razlikovati od onih atraktivnih delimičnih i totalnih pomračenja Meseca koja smo posmatrali tokom prethodnih par godina.Večerašnje pomračenje biće ...
demo2-launch-1024x584-1

Uspešno poletanje - Falkon 9 i Dragon

Sinoć, 30. maja, u 21:22 h po našem vremenu raketa Falcon 9 uspešno je poletela sa lansirne rampe 39A u Kenedi svemirskom centru. Na vrhu rakete nalazila se kapsula Dragon, ...

Od čega početi – CMS i/ili LMS?

Learning Management System (LMS)

Od čega početi - CMS i/ili LMS? 1

Moodle – posle instalacije

Za razliku od CMS, koji imaju univerzalnu nemenu, LMS  sistemi namenjeni su primeni u nastavi, za vođenje kurseva, tj. pre svega za postavljanje sadržaja koji je namenjen određenoj grupi (poznatih) ljudi. Ovi sistemi najčešće se koriste za komunikaciju nastavnika i učenika (na svim nivoima obrazovanja), bez obzira da li je reč o klasičnom učenju u “učionici” ili o učenju na daljinu. Za razliku od CMS-a ovi pružaju velike mogućnosti za kontrulu pristupa različitim delovima sajta, lakšu komunikaciju između učenika – posetioca i lakše postavljanje nastavnog materijala (fajlova). Istovremeno, prate ih mnogo manje mogućnosti za vizuelno sređivanje sajta, kompleksnija organizacija sadržaja, često loša struktura linkova, dosta teža instalacija i održavanje. Možda najveći nedostatak je njihova cena – broj besplatnih i slobodnih LMS-a je vrlo mali, u ovom “svetu” preovlađuju komercijalna rešenja.

Najpoznatiji i najčešće korišćeni slobodni LMS je Moodle. Osnovni deo ovog projekta je besplatan za korišćenje ali neki napredniji moduli su komercijalno dostupni. Moodle se, kao sistem za upravljanje učenjem, može koristiti za obrazovanje i obuku učenika, studenata ili radnika. Osnovne karakteristike ovog LMS-a su: dodela zadataka, preuzimanje dokumenata (fajlova), ocenjivanje, poruke, ocenjivanje, kalendar, vesti i najave (na različitim nivoima), forum, snimanje stranica u PDF formatu itd. Jedan od većih problema sa kojim se početnici u korišćenju Moodla susreću je instalacija. Proces instalacije je mnogo kompleksniji i zahteva više tehničkog znanja od instalacije Joomla-e ili WordPress-a.

Šta izabrati?

Ovo je teška odluka koja pre svega zavisi od namene sajta. Prva odluka je izbor između CMS-a ili LMS-a. Ova dva sistema nisu slična i gotovo ih je nemoguće uporediti, izbor zavisi jedino od namene sajta. Ako planirate sajt koji je namenjen isključivo vašim učenicima, želite da tu postavljate ono što radite na času i neki dodatni materijal i dokumente, možda da ograničite pristup ili omogućite jednostavnu komunikaciju između učenika najbolji (i jednini) izbor je LMS i to Moodle. Cena koju morate da platite zbog ove odluke je sajt ne baš atraktivnog izgleda, nešto teže ubacivanje i formairanje teksta, slika i multimedije na sajt i slaba vidljivost za sve ostale korisnike Interneta (one koji vas ne poznaju i nisu vaši učenici ili u vašoj školi).

Sa druge strane, ako planirate da pravite sajt koji je namenjen širokoj publici, tj. ljudima koje ne poznajete. Želite da pišete o naučno-popularnim temama, da dorpinesete širenju znanja među učenicima ali i drugim radoznalim čitaocima jedini izbor je CMS, a moja preporuka je WordPress (koji pokreće i Svet nauke). Možda naiđete na neke manje probleme sa postavljanjem i organizacijom fajlova i sadržaja ali postavljanje i vidljivost sadržaja na internetu biće neuporedivo bolja i jednostavnija nego sa LMS-om, a ceo sajt će izgledati mnogo lepše (i profesionalnije) svim radoznalim slučajnim “prolaznicima”.

Imajte u vidu da se CMS i LMS nisu konkurencija, međusobno se ne isključuju, već se dopunjuju. Idealno rešenje bilo bi da koristite oba sistema, svaki za jedan deo sajta i za odgovarajući sadržaj.

Gde sa sajtom?

Ovo pitanje je možda trebalo postaviti na početku, ali može da bude i ovde. Ako ste izabrali CMS za smeštanje sajta imate dve mogućnosti – jedna je da koristite neki besplatni servis (npr. Blogger, WordPress.com) ili nezavistan hosting (nisam siguran da li za LMS postoji ekvivalent prvom rešenju). Za jednostavnije sajtove kao rešenje može da posluži i Google Sites.

Koliko god ovi besplatni servisi (Blogger, WordPress.com, Google Sites itd) delovali privlačno i jednostavno gledano dugoročno oni imaju velike nedostatke i kasnije mogu da naprave dosta problema (npr. kad postanu previše mali za vaš sajt ili su vam potrebne neke jednostavne funkcije koje nisu dostupne). Njihova prednost je lako održavanje (koje skoro da ne postoji) i jednostavno ubacivanje teksta a mana… sve ostalo, tj. nedostatak naprednih funkcija koje pružaju nezavisne instalacije Joomla-e, WordPress-a ili Moodle-a. Preporučujem da dobro razmislite pre nego što se odlučite za neki od ovih besplatnih servisa, ako vaš sajt zaživi i postane popularan možda se susretnete sa ozbiljnim i gotovo nerešivim problemima.

Moja preporuka za svaki sajt je izbor instalacije platforme na nezavisnom hostingu i domenu. Hosting i domen koštaju, ali kupovina više nije komplikovana i ni cene nisu strašne, pošto za oko 1000-2000 din godišnje možete da dobijete odličane mogućnosti za vaš sajt. Ovaj izbor traži malo tehničkog znanja za pokretanje sajta ali ni to nije teško.

U sledećim tekstovima pažnju ću posvetiti pre svega WordPress-u i Moodle-u, pošto smatram da su oni najbolji predstavnici (iz objektivnih i subjektivnih razloga), ali većina stvari o kojima planiram da pišem važiće i za sve druge CMS i LMS sisteme. U sledećem tekstu vodiću vas, korak po korak, kroz proces instalacije ove dve platforme.

 

4 Comments
  1. avatar 02.03.2012.
  2. avatar 09.03.2012.
  3. avatar 09.03.2012.
  4. avatar 10.03.2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: