Slide5

Predavanje: “Definitivno: žene (ni)su sa Venere”

Predavanje „Definitivno: žene (ni)su sa Venere“ biće održano u četvrtak 21. januara od 19:00 h. Predavač će biti prof. dr Dragan Gajić.Predavanje možete pratiti na sajtu i YouTube kanalu Astronomskog društva "Alfa" iz Niša, kao ...
earth-sun

Svet nauke u 2020. godini

Stigao je kraj još jedne i to prilično "lude" godine. Godine u kojoj ništa nije bilo isto kao pre, godine u kojoj se mnogo toga promenilo, godine u kojoj mnogo ...
predavanje-02

Predavanje “Sunce – zvezda Sunčevog sistema”

U četvrtak 24. decembra od 19 h biće održano online predavanjeSunce – zvezda Sunčevog sistemapredavač će biti dr Milan Milošević. Predavanje možete pratiti na sajtu AD Alfa i na našem YouTube kanalu, kao i na ...
Jupiter-and-Saturn-777x466-1

Velika konjunkcija Jupitera i Saturna

Sutra, u ponedeljak 21. decembra 2020. godine dve najveće planete Sunčevog sistema. Jupiter i Saturn, na nebu će izgledati vrlo blizu. Kad padne mrak, na zapadu, nisko na horizontu sijaće ...
solar-system-nasa

Serija predavanja: “Ekskurzija kroz Sunčev sistem”

Astronomsko društvo “Alfa”, u sklopu projekta “Malim koracima ka astronomiji” vas, kroz seriju predavanja “vodi” na ekskurziju kroz Sunčev sistem.Kroz niz tematskih predavanja imaćete priliku da se upoznate sa Sunčevim sistemom, Suncem, Zemljom i ...
ada_lovelace_portrait

Rođendan Ejde King Lavlejs - prve programerke

Samo dan kasnije ali i mnogo godina pre rođenja Grejs Hoper, na današnji dan, 10. decembra 1815. godine rođena je Ejda King Lavlejs (Ada Lovelace), ćerka čuvenog engleskog pesnika Lorda Bajrona, ...

KreNI6 – prva dva dana

Šesta po redu KreNI6 konferencije kreativnih industrija je otvorena je u petak u online formatu. Za nama su dva dana programa u kojima smo imali prilike da čujemo više od dvadeset predavača iz 11 zemalja koji su su mladim kreativnim ljudima iz Niša delili svoje znanje i ekspertizu, sa jednom misijom – da doprinesu stvaranju digitalne budućnosti Niša.

Kroz programe KreNI talks #1 i #2 čuli smo prezentacije predavača na temu „Digitalna disrupcija“ – promenama koje tehnologije poput virtuelne realnosti, AI, robotike, blokčejna, data science, IoT donose tradicionalnom shvatanju privrede i društva. Naši predavači su bili: Luis Martins, predsednik VR/AR asocijacije u Portugalu, Elena Sjodin, osnivač  i CEO Robot Minds iz Švedske, Lior Romanowski, osnivač i CEO Spartans iz Izraela, Markus Petzl, osnivač Disruptive – beyond your strategy iz Austrije, Frančesko Pusterlu, BIM Koordinator u AFRY iz Italije,  Emanuel Corno, dizajner igrica iz Francuske, Saša Ćioringa, generalni menadžer Continental Automotive Srbija, Mirjana Stojanović, ekspert za 5G mreže u Erikson Srbija i Stojana Vatreša, ekspert za digitalnu transformaciju u Erste banci, Ljubiša Egelja, direktor marketinga u OTP banci i Aleksandar Ramazovski, ekspert za razvoj inteligentnih biznisa u Seavus kompaniji.

KreNI6 - prva dva dana 1

Program je dostupan na sledećim linkovima:

KreNI talks #1 – https://www.youtube.com/watch?v=ZDPfW14N5sw&t=681s

KreNI talks #2 – https://www.youtube.com/watch?v=2mEL689yho0&t=4637s

Pored toga održana su dva vebinara „Intelektualna svojina u disruptivnim tehnologijama“ na kojem je Gogo Rafajlovski, direktor TechPark-a iz Severne Makedonije približio važnost zaštite intelektualne svojine za startape i „Inovacije u vodama“ na kojem su Žan Klod Ahman I Dragana Vasić iz PEID projekta pričali o značaju prerade otpadnih voda i inovacijama u indsutriji voda.

KreNI6 - prva dva dana 2

Tokom ova dva dana polaznici konferencije, mladi kreativci, imali su radionice sa priznatim stručnjacima iz oblasti robotike, virtuelne realnosti, veštačke inteligencije, gejminga i virtuelnog dizajna koji su im preneli najbolje primere iz celog sveta u korišćenju inovativnih tehnologija za rešavanje društvenih izazova.

Trenutno je formairano 5 KreNI6 timova koji razvijaju svoje ideje kao odgovor na izazove u gradu Nišu u oblastima: saobraćaj, zdravstvo, životna sredina, kultura i obrazovanje.

Sutra će timovi raditi sa mentorima, koji će im pomoći da unaprede svoju ideju i od nje stvore održivi biznis model. Njihovi mentori biće: Snežana Stanojević, zamenica regionalnog direktora OTP banke, Slobodan Marković, digitlni savetnik UNDP Srbija, Ida Reutersward, prvi sekretar Ambasade Švedske, Miloš Došen, konsultant za razvoj startapova i Milan Zdravković, profesor Mašinskog fakulteta u Nišu.

KreNI6 - prva dva dana 3

Tokom trajanja konferencije u holu Naučno tehnološkog parka otvorene su sve izložbe u okviru „Švedskog kutka“:

  • Pametne industrije – otključavanje potencijala“ – kroz osam primera prikazana je osnova industrijske revolucije u Švedskoj kroz digitalizaciju, tehnološku automatizaciju, robotiku, nove materijale i inovativne startup kompanije.
  • Nišava – održiva budućnost reke“ – skreće pažnju na važnost prerade otpadnih voda kao značajnu šansu oporavka najvažnijeg prirodnog resursa koji imamo. Poseban segment izložbe odnosi se na značaj koji će imati izgradnja budućeg postrojenja za preradu otpadnih voda na teritoriji grada Niša.

U ponedeljak od 10h na sajtu www.kreni.org , Youtube kanalu Mladih ambasadora i fejsbuk stranici KreNI konferencije biće održana prezentacija ideja koje su timovi razvili i izbor pobedničke ideje konferencije.

Žiri koji će izabrati pobedničku ideju čine:

  • NJ.E. Yahel Vilan, ambasador Izraela
  • Joakim Vern, Zamenik ambasadora Švedske
  • Biljana Dakić Đorđević, direktorka Trag fondacije
  • Olivera Kostić, projektna menadžerka EU pro programa

Nakon prezentacije ideja biće održanpanel „Disruptivne tehnologije u službi dobrog“ na kojem će učestvovati Vladimir Trkulja, Venture Fellow u UNICEF Global Innovation Fund, Tijana Kolundzija, projektni mandžer u UNDP Srbija, Tadej Slapnik, direktor Tolar HashNet Slovenija, Natali Delić, predsednica borda Data Science Serbia i Branko Krsmanović iz Naučno tehnološkog parka iz Niša.

Više informacija o programu dostupno je na sajtu www.kreni.org

Tags:,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: