NightOfThePerseids_Horalek_1800

Meteorska kiša - Perseidi 2020 (Stižu zvezde “padalice”)

Svake vedre noći, ako odete negde daleko od svetla grada i ako ste dovoljno strpljivi možete da vidite nekoliko meteora svakog sata. Međutim, svake godine oko 10. avgusta "zvezde padalice" ...
kupola-atomske-bombe

Dan kada je eksplodirala prva atomska bomba

Pre tačno 75 godine, tačnije 6. avgusta 1945. američki avion bombarder bacio je jednu jedinu bombu na japanski grad. Taj grad bila je Hirošima, a posledice te bombe pamtiće generacije ...
APOD-Soponyai-PenumbralEclipse

“Pomračenje” Meseca – 5. jun 2020

Za večeras (5. jun) nebeska mehanika “pripremila” je pomračenje Meseca, Međutim, ovo pomračenje značajno će se razlikovati od onih atraktivnih delimičnih i totalnih pomračenja Meseca koja smo posmatrali tokom prethodnih par godina.Večerašnje pomračenje biće ...
demo2-launch-1024x584-1

Uspešno poletanje - Falkon 9 i Dragon

Sinoć, 30. maja, u 21:22 h po našem vremenu raketa Falcon 9 uspešno je poletela sa lansirne rampe 39A u Kenedi svemirskom centru. Na vrhu rakete nalazila se kapsula Dragon, ...
covid-19

Korona virus - COVID-19 (korisni linkovi)

Ako prethodnih par nedelja (meseci) niste bili na godišnjem odmoru na Mesecu, Marsu ili Jupiteru sigurno ste puno toga čuli, videli, pročitali o tzv. korona virusu (tj. virusu SARS-CoV-2) koji ...
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 82

Ajnštajn, Hoking i broj π

Postoje oni datume za koje čovek ne može da izdvoji najvažniji događaj koji se tada dogodio ili zbog čega je taj datum značajan. Jedan takav datum je 14. mart. U ...

Astronaut Edgar Micel i vanzemaljci

Još noćas sam pomenuo ovu temu, malo kopao po internetu da vidim ko je ko u celoj priči i red je da napišem nešto.

Za one koji još uvek ne znaju RTS je juče emitovao vest o tome kako je Edgar Micel (Edgar Dean Mitchell), čovek koji je šetao Mesecom, u jednom intervjuju izjavio da veruje da vanzemlajci postoje i da se dokazi prikirivaju. Pomenuti intervju emitovan je na britanskom radiju Kerrang i možete ga preslušati na YouTube:

Priznajem, ovaj intervju me iznenadio. Ali ne zbog onoga sto je Edgar Mičel rekao već zbog popularnosti koju je dobio. Čovek to isto priča godinama i niko nije obraćao toliko pažnje! Čemu sad ovolika galama?

Mnogi su tek sada saznali za Edgara Mičela pa da se podsetimo ko je on. Mičel je rodjen 1930. godine u Teksasu. Ima šestoro dece, četiri ćerke i dva sina. Od 1975. je razveden. Godine 1952. diplomirao je  na Karangijevom tehnoloskom institutu, sledeće godine priključio se Američkoj ratnoj mornarici gde je prošao obuku za pilota i služio na USS Bon Homme Richard and USS Ticonderoga. Završio je mornaričku vazduhoplovnu školu a kasnije doktorirao na univerzitetu MIT iz oblasti aeronautike i astronautike.

Najbitniji deo njegove biografije počinje 1966. godine kada je prekomandovan iz mornarice u NASA-u. Na novom poslu bio je pilot rezervne posade Apola 10, a kasnije leteo, kao pilot, Apolom 14. Zajedno sa Alanom Šepardom (takodje Apolo 14) drži rekord u najdužem boravku na površini Meseca – 9 sati i 17 minuta. Godine 1972. povukao se iz US mornarice i NASA-e i otišao u penziju. U svemiru je proveo 216 sati i 42 minuta.

Tokom svoje aktivne karijere, a naročito posle odlaska u penziju Mičel se bavio paranormalnim pojavama. Godinu dana nakon penzionisanja osnovao je institut IONS koji se bavi proučavanjem paranormalnih pojava, telepatskim sposobnostima, vezom duša-telo i ostalim temama alternativne medicine.

Ova priča o vanzemaljcima nije Mičelov prvi uspeh u šokiranju javnosti i privlačenju pažnje, uspevao je on to da uradi više puta u više različitih oblasti nauke. Sredinom 2004 godine Mičel je tvrdio da ja ga je jedan dečak iz Vankuvera, koji se predstavljao pseudonimom Adam Dreamhealer, telepatski izlečio od raka (The Big Bird, the Big Lie, God, and Science,  J. Neimark, Skeptical Inquiry, Vol 30. Num. 2). Zanimljiva je činjenica da Mičelu pre toga nikada nije postavljena medicinska dijagnoza od koje je izlečen, nikada nije išao na biopsiju niti ikakva snimanja. Takođe, Mičel i dečak iz Vankuvera nisu imali nijedan materijalni dokaz koji bi potvrdio njihovu priču. Sve se zasnivalo na njihovim rečima.

Ovo nije jedini medicinski fenomen u kome je Edgar Mičel, taj čuveni čovek koji je šetao Mesecom, učestvovao. Nekoliko godina pre ovog izlečenja, 1997-1998, Mičelova fondacija pomogla je eksperiment lečenja obolelih od AIDS. U ovom eksperimentu 40 ljudi koji su bili u odmakloj fazi bolesti AIDS-a lečeno je različitim metodama bioenergije, terapije i molitvama. Lečenje je vršeno telepatski, oboleli nisu bili prisutni već su “lekari” imali samo njihove slike. Da stvar bude zanimljivija tih 40 obolelih nije ni znalo da neko pokušava da ih izleči. Oni koji su izvodili experiment tvrde da su ove metode pomogle u lečenju, takođe sve se zasniva na njihovoj priči. Ni ovde nije bilo nikakvih materijanih dokaza.

Bilo je još mnogo sličnih događaja u Mičelovom životu, ali vratimo se u sadašnjost. Već godinama, od Apola 16, Mičel govori o NLO, vanzemaljcima i ostalim stvarima. Objavljuje knjige, pojavljuje se u medijima, ništa novo. Isto to desilo se i pre par dana, u pomenutom intervjuju – pričao je ono što je uvek i pričao. Uključenje telefonom na jednom britanskom radiju, zabavnog karaktera. Ništa specijalno.

Ipak, ovog puta Mičel je privukao veću medijsku pažnju. Nije rekao ništa novo, ali njegove reči odjeknule su u javnosti. Zašto, pojma nemam. verovatno je rekao ljudima ono što žele da čuju. Rekao je kako veruje da vanzemaljci postoje, takođe kako veruje da se dogodio događaj Rozvel, da veruje da da vrada prikriva podatke o posetama vanzemaljaca, da veruje…

Neka veruje, to je njegova stvar. Ima pravo d averuje u šta god želi i to pravo niko ne može da oduzme ni njemu ni bilo kom drugom. Da li može da dokaže ono u šta veruje? Naravno da ne. Kao i hiljadu puta do sada nema nikakvih dokaza. Kao i ko  zna koji put dr Edgar Mičel priča priča o izlečenju raka, priča o izlečenju AIDS-a, priča o vanzemaljcima, letećim tanjirima, tajnama koje vlada prikriva. Priča, a ništa ne dokazuje!

Neka priča, i treba da priča. Bio je jedan od retkih srećnika koji su šetali nekim drugim svetom. Bio je iuvek će biti jedan od heroja NASA-e, jedan od onih koji su krenuli u istraživanje nepozantog, osvajanje drugih svetova. Ali, to što je bio i što jeste ne daje mu pravo da zloupotrebljava nauku zbog koje je postao to što jeste. Može da priča ali to što je šetao Mesecom, što ispred imena može da napiše PhD, ne daje veću snaku njegovim rečima. To ne dokazuje ništa. Može da veruje kao i svako drugi na ovoj planeti, ali zbog toga ko je bio to njegovo verovanje nije istinitije od bilo kog drugog.

Kao i hiljadu puta do sada priča, gomila reči. Dokaza nigde nema. Jedino što pobornici NLO-a iznose kao dokaze su sumnjiva i kontradiktorna tvrđenja očevidaca, mutne fotografije i još mutniji video snimci, gomila očiglednih kompjuterskih montaža i tome slično. Jasnih, materijanih dokaza nema. Kako to da se niko od tih zastupnika NLO-a nikada nije zapitao kako to da sve informacije neometano kruže planetom – kad se sruši neki mali avion na drugom kraju sveta gotovo trenutno vesti prenose tu informaciju, kad neki paraglajder loše sleti opet je to u vestima i tako redom. Svaki događaj, proletanje sjajnog meteorita, problemi sa avionima, problemi u saobraćaju, zanimljiva dešavanja… na bilo kojoj tački naše planete stignu u vesti, u novine, na televiziju, na Internet. Uvek praćeni gomilom fotografija, video snimaka, velikim brojem svedoka. Bilo gde na planeti… a vanzemaljci, posećuju nas tajno, vide ih samo neki pojedinci i to nikada jasno, nema nikavih dokaza, ničega što bi potvrdilo te priče. Ostaju samo priče…

Cela savremena nauka ne ide u prilog njihovim tvrdnjama. Koju god stranicu naučne literature otvorili verovatno možete da nađete nešto suprotno izjavama ili idejama NLO “očevidaca”. Ipak, oni nastavljaju svoju priču, govore o teoriji zavere, prikrivanju, velikim tajnama a nikako ne mogu da iznesu neki dokaz.

Da ne bude zabune, smatram da nismo jedini u svemiru. Smatram da život postoji još negde, nauka se tome ne suprotstavlja. Za nauku je sasvim normalno da život postoji na drugim svetovima, niko ne zan gde ali najverovatnije postoji bar negde. Otkriće bilo kakvog, ma koliko jednostavnog, oblika života koji ne potiče sa naše planete bilo bi sigurno najveće otkriće u istorji čovečanstva. Siguran sam da niko o tome ne bi mogao da ćuti, ali ako se to bude desilo biće sigurno mnogo dokaza.

Svemir je ogroman, rastojanja – prostorna i vremenska su ogromna, mogućnost komunikacije gotovo da ne postoji. Vanzemaljci, i ako postoje, sigurno su negde daleko odavde i pitanje je da li će se ikada dogoditi kontakt sa nekom inteligentnom civilizacijom. Rastojanje, problemi komunikacije, putovanja itd itd sve to stoji protiv navodnih dokaza očevidaca i priča Edgara Mičela.

Svako ima pravo da veruje i to pravo mu niko ne može uskratiti. Ipak, ako želite da ubedite druge u ono u šta verujete potrebni su dokazi. Jedino verovanje koje se ne zasniva na dokazima, već na dogmama, je religija. Vanzemaljci i NLO-i nisu religija. Ako postoje treba dokazati da postoje. Nijedan dokaz, nijedna priča ni približno ne može da dokaže da su oni posećivali Zemlju.

Ko god pričao o tome kako Zemlju posećuju vanzemaljci daleko je odlutao sa naučnog puta. Koliko god se neki trudili da u sve to upetljaju nauku i NASU, oni su rekli šta su imali. Naučne činjeice su u ovom slučaju jasne. Nauka i naučnici ne mogu da se bave svakom pričom, svakom alternativnom idejom koja se suprotstavlja utvrđenim činjenicama. Postoje mesta i metodi kojima se nešto dokazuje. Kada bi svaka priča i “teorija” laika ili svaki iskaz očevidaca NLO-a morao da se naučno analizira – nauka ne bi stigla daleko.

Od nadrilekara, kvazinaučnika, NLO stručnjaka često s ečuju priče o tome kako naučnici ćute, kako ne govore da su njihove “teorije” tačne ali ne govre ni da su pogrešne. Slično se desilo i u pokušaju pomenutog radija Kerrang da dobije neki odgovor od NASA-e u vezi Mičelovih izjava. Kao i uvek u takvim situacijama dobili su kratak i jasan odgovor, odgovor u smislu “nas to ne interesuje”. Naravno da naučnike i NASA-u takve priče i novootkrivene teorije koje menjaju svet ne interesuju oni znaju da u tome nema nikakvog smisla i jednostavno neće da gube vreme. To je razlog zbog koga su mnogi inovatori i samouki naučnici i lekari ostali bez komentara na njihova velika otkrića. Niko neće da gubi vreme na stvari za koje je jasno da su u samom startu pogrešne. Srećom. nauka tako funkcioniše – da je drugačije verovatno bi još bili, u najboljem slučaju u Staroj Grčkoj ili Rimu. Narod bi iznosio svoje teorije o svemu i svačemu a naslednici Aristotela, Sokrata, Eratostena, Dekarta svakom od njih pojedinačno objšnjvali zašto su njihovi snovi i ideje pogrešne.

I tako, kao i hiljadu puta do sada tvrdnje o vanzemaljcima ostale su bez nekog bitnog komentara NASA-e i USA vlade, koju svi toliko prozivaju da prikriva dokaze. Ovog puta pričao je Edgar Mičel, čovek koji je nekada šetao Mesecom. Njegove priče su ipak bile samo priče, priče o onome u šta veruje.

Neka priča i on i ostali. Na onima koji slušaju je da priče prihvate, da im veruju ili da traže dokaze. Oni koji traže dokaze a ne veruju pričama slepo vide da dokaza nema.

Na vama je da odlučite kojoj strani želite da verujete. Ovog puta sa jedne strane je, ako i uvek, cela nauka i racionalno razmišljanje a sa druge – čovek u 77. godini, nekada ratni pilot, čovek koji zastupa ideje da telepatija može da izleči od raka i AIDS-a, čovek koji veruje u postojanje NLO-a i o tome priča. Vaše je da izaberete, ali razmislite da li je samo to što je on nekada šetao Mesecom dovoljno da poverujte baš njemu.

15 Comments
 1. avatar 02.08.2008.
 2. avatar 03.08.2008.
 3. avatar 31.10.2008.
 4. avatar 31.10.2008.
 5. avatar 26.02.2009.
 6. avatar 08.04.2009.
 7. avatar 22.09.2009.
 8. avatar 22.09.2009.
 9. avatar 22.09.2009.
 10. avatar 22.09.2009.
 11. avatar 03.01.2011.
 12. avatar 03.01.2011.
 13. avatar 03.01.2011.
 14. avatar 14.02.2011.
 15. avatar 30.05.2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: