"Kiša" Perseida iznad Pirineja

Stižu zvezde padalice - meteorski roj Perseidi 2018

Svake vedre noći, ako odete negde daleko od svetla grada i ako ste dovoljno strpljivi možete da vidite nekoliko meteora svakog sata. Meteori, ili zvezde "padalice", kako su u narodu poznate, ...
soda-bikarbona

Mućnuti glavom bez sode bikarbone

Soda bikarbona bez aluminijuma sve leči! I kancer i kandidu, poboljšava probavu, čisti akne, a uz pomoć nje može i da se smrša! Hm… Ali zašto samo kod mene nije ...
TLE2004-Triple1x

Totalno pomračenje Meseca - 27. jul 2018

Za ovu nedelju nebeska mehanika "pripremila" je totalno pomračenje Meseca, i to najduže u ovom veku. Pomračenje počinje 27. jula u 19:14 h po našem vremenu i trajaće sve do ...
201px-Apollo_11_insignia

Apolo 11: 49 godina posle prve razglednice sa Meseca

Na današnji dan, 16. jula 1969. godine u 9:32h po lokalnom vremenu (13:32 po Griniču), iz Kennedy Space Center-a lansirana je raketa nosač Saturn V. Na vrhu te rakete nalazio ...
vuk-karadzic

Vuk Stefanović Karadžić – reformator srpskog jezika i velikan srpske književnosti

"Ja sam do sada nekoliko puta u Srbiju dolazio s punom glavom i torbom rodoljubivih planova samo zato da bi narodu što na polzu služiti mogao, pa kad sam video ...
Novine_a2

Odeljenje i Departman za fiziku na NNB10

Gimnazijsko Odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku počelo je sa radom u školskoj 2003/04. godini, u okviru Gimnazije „9. maj“ u Nišu. Naredna generacija „specijalaca“ upisala je prvi ...

Podsticajna okolina za učenje prirodnih nauka

Detaljan program aktivnosti u okviru projekta Podsticajna okolina za učenje prirodnih nauka koji se odvija uz podršku Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj, kao i Gradske Opštine Novi Beograd i Opštine Šabac.

Izložba će biti otvorena u holu Gradske opštine Novi Beograd, y četvrtak, 4. novembra 2010. u 15h, i trajaće do 25. novembra.

Potrebu da se za učenje fizike i prirodnih nauka koristi širi školski prostor od same učionice uočili su i istakli mnogi edukatori i istraživači procesa obrazovanja. Sa svoje strane, arhitekte i dizajneri su svesrdno prihvatili i sprovode inovativno projektovanje školskog prostora. Tokom naših ranijih istraživanja [1-6] predložili smo i razradili više primera instalacija van učionice koje bi bile korisne u predavanju fizike i prirodnih nauka, a istovremeno bi stvarale školski prostor stimulativnim za učenje.

Cilj projekta koji se predlaže je da se ova ideja širi među učenicima, nastavnicima, upravom u kulturi i obrazovanju-od školske, preko gradske i opštinske do republičke, arhitektama, investitorima i u javnosti uopšte. Krajnji cilj je realizacija odabranih instalacija i aparatura u zainteresovanim školama i gradovima. Promocija će se vršiti kroz predavanja i izložbe. Istovremeno će se razraditi i realizovati konkretni projekti odabranih instalacija.

AKTIVNOSTI:

1. Predavanja, okrugli stolovi, radni sastanci

Planiraju se predavanja ili okruglii stolovi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Šapcu, Pančevu i Kruševcu na kojima bi predavači obrazložili ovaj program sa ciljem da zainteresuju nastavnike, obrazovne vlasti, arhitekte, građevinari i investitore za koncept školskog prostora koji pomaže učenje prirodnih nauka.

2. Izložbe

Pripremljena je izložba koja treba da prikaže mogućnosti ovoga programa. Izložba će najpre biti otvorena 4 novembra u 15h u holu Opštine Novi Beograd, Izložba će potom biti organizovana u Šapcu, Nišu, Novom Sadu i drugim gradovima.

Izložbu čine: a) Posteri koji prikazuju modele instalacija i uređaja za demonstraciju i posmatranje prirodnih pojava u otvorenom prostoru. Neki od tih modela su opisani u radovima [1-6]; b) Manji broj realnih modela za demonstraciju fizičkih pojava; v) Fotografije škola izgrađenih u svetu poslednjih godina u kojima je primenjen koncept škole kao trodimenzionalnog udžbenika nauka, g) Posteri sa biografijama značajnih evropskih fizičara koje je izdalo Evropsko društvo fizičara. Posteri su namenjeni školama u Evropi. Na srpskom jeziku postere je izdalo Društvo fizičara Srbije uz podršku MNTRS;

3. Razrada projekata za implementaciju u školama i ustanovama kulture i obrazovanja na osnovu odabranih modela prikazanih na izložbi

4. Realizacija odabranih projekata u zavisnosti od finansijskih mogućnosti i drugih uslova U Šapcu je u toku gradnja globusa od betona koji će biti postavnjen u otvorenom prostoru. Nazvan je DING kao skraćenica od Dan i noć na globusu.

5. Depandansi (aneksi) Centra za promociju nauke

Škole i ustanove kulture koje prihvate ovaj program bi se mogle u budućnosti razviti u anekse odnosno depandanse Centra za popularizaciju nauku, čiju izgradnju u Beogradu planira Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Srbije. Ovaj predlog će tokom 2010 biti izložen timu koji planira izgradnju toga Centra.

Reference

  1. M. Božić, L.Vušković, D.Pantelić, S.Nikolić, & V.Majić, School architecture and physics education, The Physics Teacher 43 604-607 (2005) .
  2. M. Božić, V. Milićević and S. Nikolić, Innovative school design for science education, Proc. Conf. Advanced Technologies in Education, ed. By S.Sotiriou and N. Dalamagas, Ellinogermaniki Agogi, Athens, Greece, 2007, pp. 113-122.
  3. M. Božić and M. Ducloy, Erathostenes’ teachings with a globe in a school yard, Phys. Ed. 43 (2) (2008) 165-172.
  4. Mirjana Božić, Marko Popović and Ilija Savić, Out Classroom Installations for Learning Physics, biće objavljeno u Proc. 7th General Conference of Balkan Physical Union, Alexandroupolis, Greece, Sept. 2009.
  5. Mirjana Božić, The Fairy tale of electricity in museums in Serbia, EuroPhysics News, 39/3 (2008) 38.
  6. Mirjana Popović-Božić i Ivana Petković-Plamenac, Institucije za školsku arhitekturu, Arhitektura i gradjevinarstvo MODUL, Nu 37, Beograd, 2006, p.26-27.

Rukovodilac predloženog programa Prof. Dr Mirjana Popović-Božić (bozic@ipb.ac.rs)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: