Slide8

Predavanje “Da Jupitera nije bilo, ni nas ne bi bilo!”

Predavanje „Da Jupitera nije bilo, ni nas ne bi bilo!“ biće održano u četvrtak 18. februara od 19:00 h. Predavač će biti prof. dr Dragan Gajić.Predavanje možete pratiti na sajtu i YouTube kanalu AD ...
Slide7

Predavanje: “Mars – Mirna planeta boga rata”

Predavanje „Mars – Mirna planeta boga rata“ biće održano u četvrtak 11. februara od 19:00 h. Predavač će biti prof. dr Dragan Gajić.Predavanje možete pratiti na sajtu i YouTube kanalu Astronomskog društva “Alfa” iz Niša, kao ...
earth-sun

Svet nauke u 2020. godini

Stigao je kraj još jedne i to prilično "lude" godine. Godine u kojoj ništa nije bilo isto kao pre, godine u kojoj se mnogo toga promenilo, godine u kojoj mnogo ...
predavanje-02

Predavanje “Sunce – zvezda Sunčevog sistema”

U četvrtak 24. decembra od 19 h biće održano online predavanjeSunce – zvezda Sunčevog sistemapredavač će biti dr Milan Milošević. Predavanje možete pratiti na sajtu AD Alfa i na našem YouTube kanalu, kao i na ...
Jupiter-and-Saturn-777x466-1

Velika konjunkcija Jupitera i Saturna

Sutra, u ponedeljak 21. decembra 2020. godine dve najveće planete Sunčevog sistema. Jupiter i Saturn, na nebu će izgledati vrlo blizu. Kad padne mrak, na zapadu, nisko na horizontu sijaće ...
solar-system-nasa

Serija predavanja: “Ekskurzija kroz Sunčev sistem”

Astronomsko društvo “Alfa”, u sklopu projekta “Malim koracima ka astronomiji” vas, kroz seriju predavanja “vodi” na ekskurziju kroz Sunčev sistem.Kroz niz tematskih predavanja imaćete priliku da se upoznate sa Sunčevim sistemom, Suncem, Zemljom i ...

Svet nauke u 2020. godini

Stigao je kraj još jedne i to prilično “lude” godine. Godine u kojoj ništa nije bilo isto kao pre, godine u kojoj se mnogo toga promenilo, godine u kojoj mnogo toga nismo razumeli, ali i godine u kojoj je nauka igrala izuzetno važnu ulogu.

Nažalost i godine u kojoj je nauka imala ogroman broj neprijatelja i u kojoj su nauka i naučnici osim sa redovnim poslovima morali da krenu u “obračun” i sa invazijom “eksperata” školovanih na YouTube i u dnevnoj “štampi” (tj. sajtovima).

Početkom godine, dok još nismo završili sa pričom o tome da li je počela ili ne nova decenija svet je polako ulazio u fazu pandemije koja je obeležila i upravljala ljudskom civilizacijom tokom cele godine. Sve što se dešavalo u ovoj godini na neki način bilo je definisano ili modifikovano onim što zovemo COVID-19.

Kako u običnom životu tako je i u nauci mnogo toga promenjeno, mnoga istraživanja su usporena, a ogromni naučni resurski usmereni u jednom smeru, onom koji je ove godine bio najbitniji i najpotrebniji.

Tokom poslednjih meseci ove 2020. godine nauka je ponovo pobedila, dobila je prve velike bitke, ali rat još nije gotov. Slabe tačke onog neprijatelja koji nam je svima ovu godinu mnogo pokvario su pronađene i sada znamo da taj neprijatelj može da bude pobeđen. Međutim, oni drugi neprijatelji, YouTube eksperti i ostali “nauka bez muke” stručnjaci, postaju sve veći, ozbiljniji i opasniji problem za naučnike, nauku i čitavu planetu.

Ova 2020. godina polako prolazi ali to neće puno toga da promeni. Ipak, kraj godine pokazao je da sledeća godina može biti bolja. Nauka (činjenice, teorije, eksperimenti i dokazi) će ipak da pobedi, kao što je uvek i pobeđivala, sviđalo se to nekom ili ne.

Svet nauke u 2020. godini 1

U nauci se, osim onoga o čemu cela planeta priča, dešavalo još puno toga – stigle su najnovije i najbolje fotografije Sunca, NASA i SpaceX su posle više od 10 godina poslali čoveka u svemir sa teritorije SAD, bio je to i prvi odlazak čoveka u svemir raketom privatne kompanije, Kineska svemirska agencija ponovo je sletela na površinu Mesec i posle 44 godine na Zemlju vratila uzorke sa površine našeg satelita. Bilo je još mnogo toga zanimljivog i korisnog u svim različitim naukama o čemu verovatno ništa nismo čuli ili zapamtili.

Svet nauke u 2020. godini 2

Kao i na celom svetu tako je 2020. godina i na “Svetu nauke” bila čudna. Dugački periodi boravka kod kuće doveli su do toga da mnogi krenu u potragu i istraživanje sveta nauke. Bilo je perioda kada je poseta na sajtu bila iznenađujuće velika ali bilo je i perioda kad skoro niko nije znao da sajt postoji.

U 2020. godini na sajtu je, sa ovim, objavljeno 97 tekstova, sa ukupno oko 54000 reči, tj. oko 135 strana standardno kucanog teksta.

Kao i prethodnih godina, najveći deo tekstova bile su najave događaja, vesti iz oblasti nauke, a bilo je i par naučno-popularnih tekstova.

Prema objavljenom sadržaju bila je ovo jedana od najmanje produktivnih godina u istoriji sajta. Ipak, ove godine poseta na sajtu bila je nešto bolja nego prethodnih godina, ali daleko lošija od najboljih dana čemu je verovatno, nastavio da doprinosi očajan, i sve lošiji, položaj koji ima nauka kod nas u društvu i sve veći nedostatak kritičkog razmišljanja i interesovanja.

Najpopularniji dan na sajtu i ove godine bio je utorak (22%) a najpopularnije vreme 19 h (7 %).

Najčitaniji tekstovi ove godine bili su

 1. Meteorska “kiša” – Perseidi 2020 (Stižu zvezde “padalice”)
 2. Opismeni se – nauči da čitaš oznake na ambalaži i proizvodima
 3. Početak nove decenije – učimo da brojimo & računamo vreme
 4. Koliko ima planeta u Sunčevom sistemu?
 5. Kako se meri snaga zemljotresa
 6. Vuk Stefanović Karadžić – reformator srpskog jezika i velikan srpske književnosti
 7. “Pomračenje” Meseca – 5. jun 2020
 8. “Pomračenje” Meseca – 10. januar 2020
 9. Masa vs tezina – po hiljaditi put
 10. Uskrs – kako se odredjuje datum
 11. Mućnuti glavom bez sode bikarbone
 12. Zašto je nebo plavo?
 13. Dositej Obradović – srpski prosvetitelj i reformator
 14. Korona virus – COVID-19 (korisni linkovi)
 15. Nastanak i razvoj novca – od školjki do kriptovaluta

Poslenji sati ove 2020. godine polako prolaze. Mnogi će želeti da je zaborave. Nadamo se da će nova 2021. godina biti mnogo bolja. Međutim Nova godina neće promeniti ništa, jedino od nas zavisi da li će se nešto promeniti i da li će nova 2021. godina biti bolja.

Kao i uvek, tako i ove godine – nadam se da će nam 2021. godina doneti mnogo novih, zanimljivih i korisnih naučnih dostignuća i vesti.

Svet nauke u 2020. godini 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: